Cusco Part I; El Valle Sagrado de los Incas
Door: Jorn en Floor
Blijf op de hoogte en volg Jorn en Floor
07 November 2008 | Peru, Cusco
We hadden een pick up service vanaf het busstation geregeld omdat we gehoord hadden dat het nog al eens een gekkenhuis kon zijn in Cusco. Marlon van het hostel Marlon´s House stond ons al op te wachten op het busstation. Het hostel wordt gerund door een Peruaanse familie en ze staan altijd voor je klaar.
Dit hadden we ook al gauw nodig want een paar uur na aankomst kreeg Jorn koorts en diarree-aanvallen. Na enig zusterwerk van Floor en met wat hulp van Marlon was Jorn gelukkig na 3 dagen weer up and running :)
Na 3 dagen konden we eindelijk dan eens echt over straat en kwamen we er al snel achter dat Cusco echt heel toeristisch is. Je kan je kont niet keren of ze bieden je informatie aan over massages, Machu Picchu, treks of disco´s. Of de Cusquenos (inwoners van Cusco) trekken je een restaurant in om te eten. Inmiddels zijn we al aardig gevorderd in het afwimpelen van deze zeer irritante mensen. Tijdens de verkenning van Cusco liepen we in een klein steegje, en raad eens wie er aan de over kant van de straat liepen??? Mischa en Thomas (remeber? Pisco Sour in Huaraz), wat een toeval!! Thomas had tijdens het sandboarden in Ica zijn sleutelbeen gebroken en hij kon dus vrij weinig, heel sneu. Na een kort praatje afgesproken om de volgende avond een hapje te gaan eten. Dit keer zonder een overvloed aan Pisco Sours ;), het was wederom weer erg gezellig.
De volgende dag, zaterdag 1 november zijn we voor het eerst naar Inca ruines geweest. Een klim van ongeveer 30 minuten leid naar de ruines met de naam Saqsaywaman. Door toeristen word deze ruine gekscherend ook wel Sexywoman genoemd (klinkt hetzelfde hihi). Erg indrukwekkend hoe de Inca´s naadloos stenen op elkaar aan kunnen laten sluiten zonder cement of specie te gebruiken. En dit alles ´earthquake proof´. De zwaarste steen in de ruine weegt meer dan 300 ton en het blijft nog steeds een raadsel hoe de Inca´s dit soort stenen de berg op hebben gekregen.
Dinsdag 4 november hebben we een tour door de Valle Sagrado de los Incas (heilige vallei van de Incas) gemaakt. Tijdens deze dag tour hebben we Pisac, Urubamba, Ollantaytambo en Chinchero bezocht. In Pisaq was een hele grote markt, waar we erg leuke souveniers en kadootjes voor het thuisfont hebben gekocht (iets goedkoper dan in Cusco). Daarnaast hebben we de ruines van Pisac bezocht. Hier zijn hele grote en zeer veel terassen tegen de bergen te vinden, allemaal bedoelt voor de landbouw tijdens de Incatijd. Het begint al bijna normaal te lijken hoe geweldig de Inca´s konden bouwen. Kijk naar de foto´s en oordeel zelf. Vervolgens met de bus doorgereden naar Urubamaba, in dit dorpjes is verder niet zo veel te zien, en daarom hebben we hier alleen onze lunch genutigd. Na een klein uur onze weg vervolgd naar Ollantaytambo. Dit kleine stadje is werkelijkwaar een levend museum. De straatjes zijn nog hetzelfde als in de 13e eeuw en bestaan allemaal uit cobblestones (grote kiezels). Het lijkt echt dat je terug gaat in de tijd. Ook hier was een immense ruine, de mooiste tot nu toe. Ollantaytambo diende vroeger als rustplaats voor de Incas tijdens de reis van Cusco naar MachuPicchu. De Inca´s hadden hier grote voedselvoorraden zodat er nooit hongersnood was. Daarnaast werden er ook gewassen gebouwd. Boven op de ruine stond een zonnetempel waar de zon werd vereerd. De zon speelde een centrale plaats in het leven van de Inca´s. Waterputten werden zelfs zo geplaatst dat ze precies samen kwamen met het punt van de zonsopkomst. Zeer ingenieus allemaal, maar nog steeds onvoorstelbaar. De Ruines van Ollantaytambo zijn nooit afgemaakt. De laatste stop van de dag was in Chinchero. Een klein dorpje waar de verwoesting door de Spanjaarden duidelijk naar voren komt. De Rooms Katholieke kerk in Chincero is opgetrokken uit Inca stenen. Dit dorp is speciaal omdat er gedurende regenachtige dagen er meestal 2 en soms wel 3 regenbogen te zien waren. een onverklaarbaar verschijnsel in de tijd van de Inca´s. Na een lange dag kwamen we moe maar voldaan van al het moois ´s avonds weer aan in ons hostel.
De volgende dag hebben we lekker uitgerust en donderdag 6 november hebben we een rafting tocht gemaakt. De tocht duurde 2 uur en ging over de Rio Urumbamba. Er waren klasse 1,2 en 3 stroomversnelling. Echt gaaf dat raften!!! We zaten allebei voor in de raft en dat heeft wat spectaculaire foto´s opgeleverd. Op een gegeven moment mochten we ons achterover in de rivier laten vallen om onszelf met de stroming mee te laten voeren. Super cool zou je denken, maar het was meer naar adem happen en heel veel water binnenkrijgen.. Het is erg spannend maar ook dus heel vermoeiend, de stroming is zo zwaar dat je je gewoon mee moet laten voeren, sturen is er niet bij.
Morgen 8 november begint het hoogtepunt van onze reis. om 06u20 worden we opgehaald en gaan we beginnen aan de Inca Trail richting de Machu Picchu, de verborgen stad van de Inka´s!!
Wordt vervolgd......
07 November 2008 - 18:53
Maike:
Hoi,hoi
Wat een avontuur beleven jullie zeg Geweldig!!!!! Geniet er maar van. Dikke kus Maike -
07 November 2008 - 19:37
Monique:
Klinkt weer super allemaal! Heel veel plezier op de Inca Trail!! Lfs Niek -
11 November 2008 - 10:34
Nelleke:
Weer fantastisch verhaal, jeetje wat een gave reis! Nu op naar machuPicchu, ben heel benieuwd. Blijf lekker doorgaan met mooie verhalen en vooral foto's sturen, geniet er echt van. Ik hou Randstad wel draaiende ha,ha. liefs -
11 November 2008 - 17:44
Maria:
Leuk dat jullie even belde toen jullie op de Machu Picchu aan gekomen waren, ik zie het al helemaal voor me, staat er z'n telefoonhokje waar je even kunt bellen haha... en dan klink het alsof je vanuit Bemmel belt, de techniek staat toch ook voor niets!! Fijn dat de zon ook scheen konden jullie mooi ver kijken. Ik ben heel benieuwd weer naar alle belefenissen onderweg en natuurlijk naar de mooie foto's!
Jorn hier ben je al over ong. 4 uur jarig maar bij jullie pas over 10 uur...Een gezellige dag morgen en we skypen dan nog even.
Kus mam. -
11 November 2008 - 19:32
Leonie:
dag lieverds,
Jorn gefeliciteerd!!!!!!!!!!!!
Hoe is de Machu Picchu? Fijne dag. Wij gaan t morgen vieren door met z'n allen pannekoeken te eten.
xx Leo
xx Leo
ps ga nu maar eens skype instaleren -
12 November 2008 - 00:11
Elian:
Hey hey! aller eerst van harte gefeliciteerd neefie! maak er een mooie dag van!
maar hoe is het met jullie?? klinkt allemaal super daar, moet zeggen ben aardig jaloers :) heel veel plezier nog met alles wat jullie nog gaan mee maken!
dikke kusss -
12 November 2008 - 11:09
Marijke:
GEFELICITEERD!
Echt super verhalen en foto's allemaal!Krijg zelf ook wel weer zin om pad te gaan.
Heel veel plezier nog,
xx -
12 November 2008 - 11:12
Ed En Margriet:
Jorn ...hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag.
Dat zul je niet vaak meer meemaken op deze plek je verjaardag vieren! Heel bijzonder!!!
Wij volgen jullie op de voet en het is allemaal erg indrukwekkend!
Fijne dag en een dikke knuffel voor jullie allebei.
Liefs uit Angeren. -
12 November 2008 - 11:58
Monique En Rob:
Jorn!! Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!! Maak er een leuke dag van! Ben benieuwd naar jullie Incatrail-verhalen!! Lfs uit Paramaribo!! -
12 November 2008 - 13:33
Fredrie:
Gefeliciteerd vent ik heb je ook nog een mailtje gestuurd.We bellen nog dikke kus mama -
12 November 2008 - 17:51
Marc (Cor), Carolien:
Gefeliciteerd!!! -
04 December 2008 - 14:58
Moeder Van Thomas:
Hallo Floor en Jorn,
Leuk om te lezen dat jullie Thomas en Mischa iedere keer tegen het lijf liepen. Thomas bericht regelmatig over jullie ontmoetingen. Prettige reis verder.
Groeten van Hennie